Miesurheilija tekemässä telinevoimistelun rekkiliikettä ilmassa vartalo kaarella. Kuvassa myös KIHUn ilmettä kuvaava pisteviiva.

KIHU käynnistää tietotyön suomalaisen huippu-urheilun uudistamiseksi

Huippu-urheilun instituutti KIHU on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä tehtäväksi käynnistää suomalaisen huippu-urheilun uudistamista tukeva tietotyö. Sen tulokset toimivat tulevan huippu-urheilun ohjaus- ja seurantaryhmän työn perustana ja tukevat koko suomalaisen huippu-urheilujärjestelmän strategista kehittämistä.

Työ on jatkoa opetus- ja kulttuuriministeriön syyskuussa 2024 käynnistämälle selvitykselle, jossa kartoitettiin suomalaisen huippu-urheilun nykytilaa ja sen kehittämistarpeita. Selvityksen ja sen pohjalta toteutettujen asiantuntijatyöryhmien työn perusteella tunnistettiin tarve kansallisen johtamisjärjestelmän sekä käsitteistön ja luokittelujen ajanmukaistamiselle.

Tietotyö toteutetaan kolmella osa-alueella:

  1. Huippu-urheilun kansainvälisen vaatimustason analysointi ja kansallisten menestystekijöiden määrittely
    Tässä osiossa jäsennetään ne urheilulliset ja rakenteelliset tekijät, jotka määrittävät kansainvälisen menestyksen mahdollisuuksia. Analyysissä hyödynnetään kansainvälistä SPLISS-viitekehystä, joka tarkastelee muun muassa valmentajakoulutusta, urheilijoiden tukijärjestelmiä ja resurssien kohdentamista. Malli mukautetaan ja määritellään suomalaisiin olosuhteisiin erikseen koottavan asiantuntijatyöryhmän tuella. Mallin soveltuvuutta testataan ja jatkokehitetään yhteistyössä huippu-urheilun keskeisten toimijoiden kanssa.
  2. Urheilijoiden ja lajien luokittelumallin kehittäminen
    Osa-alueessa kehitetään kansallinen luokittelumalli, jonka avulla voidaan jäsentää urheilijoiden kehityspolkuja, tunnistaa lajien menetyspotentiaaleja ja kohdentaa tukitoimia tarkoituksenmukaisesti. Mallin taustaksi analysoidaan kansainvälisiä viitekehyksiä, kuten Australian FTEM-mallia ja Lindfeltin esittämää jaottelua urheilun eri muodoista. Luokittelumallia tarkennetaan eri lajien palautteella ja asiantuntija-arvioilla, jotta se tukee käytännön päätöksentekoa mahdollisimman laajasti. Luokittelumalli on erillinen paraurheilun luokittelusta, jolla on oma spesifi tarkoituksensa paraurheilussa.
  3. Urheiluun liittyvien keskeisten käsitteiden ja terminologian sanastotyö
    Sanastotyön tavoitteena on tuottaa noin 20 käsitteen ajanmukaistettu määrittely, jotka liittyvät erityisesti kilpa-, huippu- ja ammattiurheiluun. Työ toteutetaan yhteistyössä Sanastokeskus ry:n kanssa, joka vastaa terminologisesta koordinoinnista. Sisältöasiantuntijuudesta vastaa KIHU, joka kokoaa urheilun eri osa-alueiden asiantuntijoista koostuvan ryhmän määrittelytyön tueksi. Lopputuloksena julkaistava Urheilun sanasto palvelee alan yhteistä kieltä, ja selkeyttäen viestintää ja päätöksentekoa.

– Tehtävä on KIHUlle merkittävä luottamuksen osoitus. Työllä rakennamme yhdessä koko urheiluyhteisön kanssa vankempaa perustaa suomalaisen huippu-urheilun kansainväliselle menestykselle, kommentoi KIHUn toimitusjohtaja Arto Kuusisto.

Annetun tehtävän toteutusta varten käynnistetään hanke ajalle 15.4.2025–30.4.2026. Menestystekijöiden sekä urheilija- ja lajiluokittelujen osalta tavoitteena on tuottaa materiaalia uudelle ohjaus- ja seurantaryhmälle jo kesäkuussa 2025. Tavoitteena on myös, että tämä tietotyö antaisi toimivan pohjan jatkuvalle ja dynaamiselle huippu-urheilun seurantatiedon tuottamiselle.

Hankkeen vastuullisena johtajana tulee toimimaan KIHUn toimitusjohtaja Arto Kuusisto. Projektiryhmään kuuluvat Sanna Pusa, Ville Vesterinen, Maarit Valtonen ja Jari Lämsä KIHUsta sekä muut tarvittavat asiantuntijat.

Lisätietoja:
Arto Kuusisto, toimitusjohtaja, KIHU, arto.kuusisto@kihu.fi, p. 0400 613 014
Jari Lämsä, johtaja asiantuntija, KIHU, jari.lamsa@kihu.fi, p. 0400 815 943