Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Koronavirusinfektio urheilijalla -tutkimus

COVID-19 pandemia on vaikuttanut urheilijoiden elämään voimakkaasti. Tieto uuden koronaviruksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä urheilijan terveydelle ja suorituskyvylle on tärkeää. Jotta ennaltaehkäisevät toimenpiteet kohdennetaan vaikuttavasti, on oleellista ymmärtää viruksen leviämistä urheilussa. Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtamassa tutkimuksessa kerätään tietoa koronavirusinfektion taudinkuvasta ja taudin pitkäaikaisvaikutuksista urheilijoilla sekä tartuntojen leviämisestä urheilussa. Tutkimus selvittää myös, miten urheilijat palaavat harjoitteluun ja kilpailemiseen infektion jälkeen.

Tutkimukseen kutsutaan yli 15-vuotiaita koronavirusinfektioon sairastuneita säännöllisesti harjoittelevia kilpaurheilijoita. Osallistuminen on vapaaehtoista ja tutkimuksen kulku on kuvattu alla olevassa kuvassa.

Jos sinulle on flunssan oireita, tee arvio omaolo.fi palvelussa ja ota yhteys omalle terveysasemallesi. Noudata viranomaisten antamia karanteeniohjeita.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tähän tutkimukseen ja lisäämään osaltasi tietoa koronaviruksen vaikutuksista urheilijaan, ilmoita kiinnostuksesi https://webropol.com/s/covid19urheilijalla linkin kautta.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen tutkija on sinuun yhteydessä ja antaa sinulle lisätietoa tutkimuksesta sekä ohjeita muun muassa oirepäiväkirjan pitämiseen. Huomaathan, että tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja voit keskeyttää osallistumisesi missä vaiheessa tahansa. Ilmoittauduttuasi kiinnostuksesi osallistua tutkimukseen sinuun otetaan yhteyttä puhelimitse ja saat tiedotteen tutustuttavaksi ja täytettäväksi oirepäiväkirjan sekä suostumuslomakkeen. Lisäksi vastaat sähköiseen kyselyyn 1 ja 6 kuukauden päästä sairastumisesta.

Tutkimuksesta vastaa LT Maarit Valtonen ja tutkimuksen rekisterin pitäjä on Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU (rekisteriseloste).

Kiitos panoksestasi tutkimukseen ja tiedon lisäämiseen!

Koronavirusinfektio urheilijalla -tutkimuksen kulku

Tiedustelut:

Tutkimuksesta vastaava henkilö, tutkimuksen johtaja
Maarit Valtonen, ylilääkäri, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
maarit.valtonen@kihu.fi

Projektitutkija
Katja Mjøsund, LT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
katja.mjosund@kihu.fi


Muu tutkimusryhmä

Urho Kujala, liikuntalääketieteen professori, Jyväskylän yliopisto
Olli Ruuskanen, emeritusprofessori, Turun yliopisto
Jari Laukkanen, kardiologi / sisätautien professori, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri / Itä-Suomen yliopisto
Johanna Ihalainen, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto


Tutkimusavustajat

Emilia Pesonen, LitM, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
041 730 6434, emilia.pesonen@kihu.fi

Vesa Raussi, LitK, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
041 730 6435, vesa.raussi@kihu.fi