Miltä urheilu tuntuu? Miten se muuttuu? Nyt kerätään ihmisten kokemuksia urheilusta.

Urheilu on parasta paikan päällä, mutta porukka kannustaa somessa. Yhä useampi urheilee, mutta harrastamisen hinnat nousevat. Vapaaehtoistyö vähenee, mutta jokainen vanhempi osallistuu. Menestystä odotetaan, mutta sitä kutsutaan ihmeeksi. Mitä urheilussa oikein tapahtuu?

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus on yhdessä Sitran ja Bangorin yliopiston Cynefin keskuksen kanssa aloittanut kokeiluprojektin, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia urheilusta. Kokeilun SenseMaker-työkalun on kehittänyt walesilainen tietojohtamisen tutkija Dave Snowden.

Kyselyssä vastaaja kertoo ensin itselleen merkityksellisen tarinan. Urheilun kokeilussa pyydetään kertomaan kokemus, jolla on jonkinlaista merkitystä urheilun tulevaisuuden kannalta.

– Halusimme nimenomaan tulevaisuusnäkökulman kokemuksiin. Sillä tavoin ihmiset itse pääsevät kertomaan siitä, mitä pitävät tulevaisuuden kannalta tärkeänä. Itse kokemushan voi olla hyvin pieni ja arkinenkin, kunhan se ylittää vastaajan oman kertomiskynnyksen. Jollekin se kokemus voi olla lapsen harrastuksen parista, joku varmaan kertoo urheilijoiden viimeaikaisista suorituksista ja niiden seuraamisesta. Kokemus voi myös syntyä urheilun uusilla rajoilla, kuten elektronisessa urheilussa, tutkija Outi Aarresola kuvailee.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskukselle tutkimustyökalu on uusi. Työkalua on käytetty aiemmin esimerkiksi yhteiskunnallisen liikehdinnän ja lentomatkustajien kokemusten tutkimiseen. Työkalulla halutaan tuoda esiin toiminnan hiljaiset signaalit ja elävän elämän kokemukset.

– Itse kokemusten tutkimisen lisäksi meille tärkeää on testata SenseMaker-tutkimustyökalua. Tässä menetelmässä saamme vastauksista dataa valmiiksi visuaalisessa muodossa. Mielenkiinnolla odotamme, miten pääsemme sitä analysoimaan, johtava asiantuntija Jari Lämsä kertoo.

Analyysiä aloitetaan Sitran ja Bangorin yliopiston tutkijoiden vetämässä työpajassa lokakuussa.

Tutkimuksen tärkein vaihe on kuitenkin itse tiedonkeruu.

− Suomalaisten urheilukokemuksista saamme tietoa ainoastaan heidän itsensä kertomana, Aarresola haastaa.

 

Kerro omat kokemuksesi!

Urheilukokemuksia luotaavaan kokeiluun voit vastata 15.10. asti täällä: http://merlion.sensemaker-suite.com/Collector/collector.gsp?projectID=KIHU&language=fi

 

Tietoa muista SenseMaker -kokeiluista:

YLE: https://yle.fi/uutiset/3-9869442
Sitra: https://www.sitra.fi/hankkeet/kokeilut-sensemaker-tyokalulla/