TKI-projektit

Koronavirusinfektio urheilijalla -tutkimus

Tietoa koronavirusinfektion taudinkuvasta ja taudin pitkäaikaisvaikutuksista

COVID-19 pandemia on vaikuttanut urheilijoiden elämään voimakkaasti. Tieto uuden koronaviruksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä urheilijan terveydelle ja suorituskyvylle on tärkeää. Jotta ennaltaehkäisevät toimenpiteet kohdennetaan vaikuttavasti, on oleellista ymmärtää viruksen leviämistä urheilussa. Huippu-urheilun instituutti KIHUn johtamassa tutkimuksessa kerätään tietoa koronavirusinfektion taudinkuvasta ja taudin pitkäaikaisvaikutuksista urheilijoilla sekä tartuntojen leviämisestä urheilussa. Tutkimus selvittää myös, miten urheilijat palaavat harjoitteluun ja kilpailemiseen infektion jälkeen.

Tutkimukseen kutsutaan yli 15-vuotiaita koronavirusinfektioon sairastuneita säännöllisesti harjoittelevia kilpaurheilijoita. Osallistuminen on vapaaehtoista ja tutkimuksen kulku on kuvattu alla olevassa kuvassa.

Jos sinulle on flunssan oireita, tee arvio omaolo.fi palvelussa ja ota yhteys omalle terveysasemallesi. Noudata viranomaisten antamia karanteeniohjeita.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tähän tutkimukseen ja lisäämään osaltasi tietoa koronaviruksen vaikutuksista urheilijaan, ilmoita kiinnostuksesi https://webropol.com/s/covid19urheilijalla -linkin kautta.

KIHUn tutkija on sinuun yhteydessä ja antaa sinulle lisätietoa tutkimuksesta sekä ohjeita muun muassa oirepäiväkirjan pitämiseen. Huomaathan, että tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja voit keskeyttää osallistumisesi missä vaiheessa tahansa. Ilmoittauduttuasi kiinnostuksesi osallistua tutkimukseen sinuun otetaan yhteyttä puhelimitse ja saat tiedotteen tutustuttavaksi ja täytettäväksi oirepäiväkirjan sekä suostumuslomakkeen. Lisäksi vastaat sähköiseen kyselyyn 1 ja 6 kuukauden päästä sairastumisesta.

Tutkimuksesta vastaa LT Maarit Valtonen ja tutkimuksen rekisterin pitäjä on Huippu-urheilun instituutti KIHU (rekisteriseloste).

Kiitos panoksestasi tutkimukseen ja tiedon lisäämiseen!

Tiedustelut:

Tutkimuksesta vastaava henkilö, tutkimuksen johtaja
Maarit Valtonen, ylilääkäri, KIHU
maarit.valtonen@kihu.fi

Projektitutkija
Katja Mjøsund, LT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, KIHU
katja.mjosund@kihu.fi


Muu tutkimusryhmä

Urho Kujala, liikuntalääketieteen professori, Jyväskylän yliopisto
Olli Ruuskanen, emeritusprofessori, Turun yliopisto
Jari Laukkanen, kardiologi / sisätautien professori, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri / Itä-Suomen yliopisto
Johanna Ihalainen, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto


Tutkimusavustajat

Vesa Raussi, LitK, KIHU
+358 50 434 6410, vesa.raussi@kihu.fi