Kuva jääkiekon MM-kisojen 2023 ottelusta Suomi-Tanska. Kuvassa Suomen hyökkääjä sininen peliasu päällään on aivan Tanskan punavalkoinen maalivahdin edessä kiekon kanssa yrittäen tehdä maalia.

Jääkiekon fyysinen lajianalyysi uudistaa suositukset harjoitteluun ja testaamiseen

Jääkiekkoliiton ja Huippu-urheilun instituutti KIHUn toteuttama jääkiekon fyysinen lajianalyysi esittelee uusimman tutkimustiedon jääkiekon fyysisistä vaatimuksista. Lajianalyysin ja valmennusopillisten periaatteiden pohjalta on nyt luotu junioreille harjoittelusuosituksia ja myös Suomi-kiekon testipatteristoa on päivitetty.

Jääkiekko vaatii monipuolisia fyysisiä ominaisuuksia

Jääkiekko on laji, jossa korostuvat lyhyet toistuvat intensiiviset kiihdytykset, sunnanmuutokset, kamppailutilanteet sekä kyky ylläpitää korkeaa intensiteettiä läpi ottelun. Nopeus ja voimaominaisuuksien vaade kasvaa siirryttäessä korkeammalle sarjatasolle, ja ne ovat tutkimusten mukaan erottavia tekijöitä ammattipelaajan ja junioripelaajan välillä.

Jääkiekkoilijan kestävyysominaisuuksien tulee olla riittävällä tasolla, jotta intensiteetin ylläpito otteluissa mahdollistuu, mutta tutkimusten mukaan suhteellisen hapenottokyvyn vaade ei korostu merkittävästi korkeammilla sarjatasoilla.

Otteluiden tiheydellä ja peräkkäisinä päivinä pelatuilla otteluilla on merkittävä vaikutus kasvavaan loukkaantumisriskiin.

– Jääkiekossa, kuten monissa joukkuelajeissa, fyysisten ominaisuuksien vaatimukset ovat monipuoliset, mikä tekee harjoittelusta haastavaa. Yksilöiden on hyvä hyödyntää omia fyysisiä vahvuuksiaan, mutta harjoittelussa on hyvä huomioida monipuolisuus ja fyysisten ominaisuuksien riittävän tason tiedostaminen, KIHUn Anssi Saari kertoo.

Suosituksia harjoitteluun

Lajianalyysi tarjoaa konkreettisia malleja junioreiden harjoittelun ohjelmointiin, rytmittämiseen ja kuormituksen hallintaan.

– Haluamme Jääkiekkoliitossa, että tutkittu tieto ohjaa toimintaamme. Toivomme, että lajianalyysi antaa konkreettisia työkaluja seuroille arjen valmennustyöhön, hankkeen sisältövastaavana Jääkiekkoliitossa toiminut Mikko Tolvanen kertoo.

Nuorten ja lasten harjoittelussa monipuolisuus on tärkeää. Tutkimusten mukaan eliitti- ja NHL-tason pelaajilla on monipuolinen liikuntatausta ja jääkiekkoon erikoistuminen on tapahtunut keskimäärin 14–16 vuoden iässä.

Vanhemmissa junioreissa harjoittelun rytmittäminen korostuu harjoitusmäärien kasvaessa. Jääharjoittelun ja fysiikkaharjoittelun yhteensovittaminen on elinehto fyysisten ominaisuuksien kehittymiselle.

– Olemme pyrkineet antamaan tietoa ja työkaluja nuorten harjoitettavuuden edistämisen ja pitkäjänteisen kehittymisen mahdollistamiseksi. Lisäksi laji- ja fysiikkaharjoittelun yhdistäminen toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi on tärkeä asia, jota pyrimme tukemaan teoksen avulla, Saari avaa.

Kuormituksen seuranta on tärkeä työkalu sopivan fysiologisen vasteen varmistamiseksi.

Jalkautus arkeen seuraava askel

Lajianalyysi on työkalu seuravalmennuksen arkeen. Jalkautustyötä seurojen ja sitä kautta pelaajien pariin tehdään monia eri reittejä. Jääkiekkoliiton koulutuksien ja nyt valmistuneen tutkimustekstin oheen on tulossa monenlaista tukimateriaalia mm. Hockey Centren kautta.

Toiveena on, että yhteistyö seurojen kanssa poikii myös kehitysideoita ja tarpeita.

– Jalkautus ja yhteistyö seurojen kanssa on äärimmäisen tärkeää, jotta tehdylle työlle saadaan vaikuttavuutta. Tutkimustyötä tulee jatkaa ja jatkuvasti pohtia, miten voisimme kehittää toimintaamme. Tähän haluamme osallistaa vahvasti myös seuroja, joita varten tätä työtä kuitenkin tehdään, Tolvanen muistuttaa.

Työn taustalla tiivis ja laaja yhteistyö

Jääkiekon lajianalyysin työstäminen on perustunut KIHUn ja Jääkiekkoliiton yhteistyöhön. KIHUn Anssi Saari vastasi tutkimustiedon analysoinnista ja työn kirjoittamisesta, myös muut KIHUn asiantuntijat antoivat työhön asiantuntijaosaamistaan.

– KIHUn panos on ollut valtava ja erityiskiitos lähtee Saarelle, joka on tunteja laskematta analysoinut tutkimuksia ja kerättyä dataa sekä vastannut työn kirjoittamisesta. Lisäksi olemme saaneet arvokasta palautetta ja tietoa seuroilta, Olympiakomiteasta ja urheiluopistoilta, Jääkiekkoliiton puolelta substanssiosaamisen hankkeeseen tuonut Mikko Tolvanen kiittelee.

Hanketta varten kerättiin syksyllä 2023 yli 3000 pelaajan fyysisten testien tulokset yhteistyössä seurojen kanssa.

Lataa julkaisu

Jääkiekon fyysinen lajianalyysi sekä harjoittelun ja testaamisen suositukset. Saari A. & Tolvanen M. Suomen Jääkiekkoliitto, 2024.

PDF-tiedostona: AVAA / LATAA

Kirjaversio julkaistaan myöhemmin ja sitä jaetaan seuroille.