Asiantuntijoita istumassa edessä seminaarilavalla ja paneelikeskustelu käynnissä.

Olympiavalmentajaseminaari kokosi yhteen huippu-urheilun valmentautumisten vaikuttajat ajankohtaisten teemojen ympärille

Jyväskylän Laajavuoressa järjestettiin 7.-8.6.2022 Olympiavalmentajaseminaari, jonka teemana oli moniammatillinen yhteistyö. Seminaari kokosi pitkästä aikaa yhteen ja fyysiseen tapaamiseen noin 160 lajien päävalmentajia ja valmennuspäälliköitä, nuorten olympiavalmentajia, akatemioiden ja valmennuskeskusten valmennusvastaavia, tukiurheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia sekä huippu-urheilun valmennuksessa mukana olevia asiantuntijoita.

Seminaarin pääesiintyjänä puhui Penny Werthner Galgaryn yliopistosta. Maassaan erittäin hyvin urheilupsykologian ja johtamiskäyttäytymisen asiantuntijana tunnettu Werthner toi esille näkemyksiään vuorovaikutteisen ja toimivan tiimin rakentamisesta huippusuoritusten tueksi. Hänen mukaansa kaikki lähtee hyvästä toimintaympäristöstä ja valmentajasta, joka välittää urheilijasta sekä ihmisenä että urheilijana, ja tukee sekä haastaa urheilijaa jatkuvasti.

Kotimaisen moniammatillisen ja -tieteisen valmentautumisen esimerkkiä kuultiin maastohiihtomaajoukkueen toiminnasta. Tässä oli vahvasti esillä myös KIHUn urheilufysiologian asiantuntija Ville Vesterinen sekä ylilääkäri Maarit Valtonen, yhdessä maastohiihdon valmennusvastaavien kanssa. Toimintamallia on kehitetty maastohiihdossa jo pitkään ja se on hioutunut jatkuvasti kulloisenkin  vastuuvalmentajan painotusten sekä toimintaympäristöjen vaatimusten mukaisesti.

Ensimmäisen päivän päättäneessa paneelikeskustelussa nousi vahvasti esille luottamuksen ja vuorovaikutuksen suuri merkitys menestyksekkään valmentautumisen taustalla. Paneelissa keskustelua kävivät Maarit Valtonen, psyykkisen valmennuksen vastuuasiantuntija Robert Päkk, urheiluravitsemuksen asiantuntija ja entinen huipputriathlonisti Kaisa Sali, seiväshyppyvalmentaja Jarno Koivunen ja koripallovalmentaja ja entinen maajoukkuepelaaja Juha Sten.

Valmentajien näkemyksiä ja käytännön kokemuksia toivat esille esityksissään muun muassa Suomen naisten cheermaajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos, ratakelaaja Toni Piispasen valmentaja Jari Nordblom ja miesten telinevoimistelumaajoukkueen päävalmentaja Timo Holopainen. Seminaarin päätti kuulijoiden aivokapasiteetin haastava apulaisprofessori Tiina Parviaisen esitys aivoista, suorituskyvystä ja hyvinvoinnista.

Kutsuseminaarina toteutettu tapahtuma järjestettiin KIHUn, Suomen Olympiakomitean, Suomen Valmentajat ry:n ja Suomen Ammattivalmentajat ry:n yhteistyönä.

Lisää seminaarin annista Suomen Olympiakomitean uutisessa.